Nalazite se ovdje
Početna > Aktualno > HSS dva puta izdao demokršćanstvo, a HDZ ga opet hoće?

HSS dva puta izdao demokršćanstvo, a HDZ ga opet hoće?

U prvoj ovosezonskoj emisiji “Intervju tjedna” urednice i voditeljice Jasmine Popović gostovao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Rekao je kako su protekla tri mjeseca, od kada je najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ, sigurno najintenzivnije političko razdoblje u njegovom životu.

Imao sam priliku obići Hrvatsku nekoliko puta, poslati poruku svojim kolegama i kolegicama u stranci kako vidim HDZ. Kao jasno profiliranu stranku desnoga centra, narodnjačku, demokršćansku. Sve ono što su naši utemeljitelji i predsjednik Tudman htjeli.

Činjenica je da smo u samo dva mjeseca od objektivno dosta velikog pada rejtinga u javnosti došli u situaciju da smo pobijedili i to uvjerljivo, rekao je Plenković.

Dodao je kako je to poticaj i ohrabrenje za daljnju konsolidaciju stranke i naravno okretanje političkim partnerima na političkoj sceni koji su također prošli prag i osvojili mandate u hrvatskom Saboru s ciljem da formiraju stabilnu vladu.
Činjenica je da smo počeli razgovore s MOST-om. Izuzetno poštujemo njihovih 13 mandata tu su se tu potvrdili kao relavantan politički akter na sceni kao i razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina. Ja osobno kao predsjednik HDZ-a želim da budućoj Vladi svi predstavnici nacionalnih manjina daju potporu. Kad je riječ o MOSTU, dogovaramo se u paketu, a moto razgovora je: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

To znači da razgovaramo o sedam točaka koje je MOST istaknuo uoči izbora, bio je otvoren Plenković.

Računa da će imati stabilnu podršku. Stabilna podrška ja ona u kojoj neću morati paziti da li je netko od zastupnika na putu da li je bolestan da li će doći na glasovanje.

Stabilna je ona podrška koja će ići daleko preko 80 mandata u hrvatskom Saboru. Mislim da će to biti slučaj, kazao je. Na pitanje koje su to stranke odgovorio je kako je MOST otvoren, dva zastupnika Milana Bandića su otvorena, a tu su i zastupnici nacionalnih manjina.

Na pitanje kakvi su kontakti s ostalim strankama na političkoj sceni Plenković je odgovorio da je za njega na sceni najvažniji partner Hrvatska seljačka stranka. Za HDZ je Hrvatska seljačka stranka naša jedina rođakinja u političkom smislu, svi ostali su nam partneri.

Ja bih volio kada bi se ta stranka vratila suradnji sa svojom političkom obitelji, rekao je Plenković. Što se mene tiče ta vrata su otvorena, dodao je. “S kolegicom Marijanom Petir koja je s nama u EP-u odlično surađujem i volio bih taj tip suradnje nastaviti.

Znate da je gospodin Hrg bio na drugom mjestu u našoj drugoj izbornoj jedinici i ostvario je vrlo solidan izborni rezultat, pomogao izbornom uspjehu u toj jedinici. Ono za što sam ja spreman je jedna cjelovita suradnja s HSS-om”, dodao je Plenković.

Top